Zij-instroom traject

Mensen die overstappen naar het onderwijs hebben door het grote lerarentekort een goede kans op een baan. Veel mensen kiezen via het zij-instroomtraject alsnog voor wat ze eigenlijk altijd al hadden willen doen! Namelijk een baan in het onderwijs! Vanuit de regio Midden-Brabant hebben de schoolbesturen het initiatief genomen om, in samenwerking met de Fontys PABO (FHKE), een traject voor zij-instromers te starten. 
 
Bekijk de promotievideo en informatievideo voor meer informatie!
 
Wat houdt dit in?
In de periode januari t/m juni van ieder schooljaar werk je op een school toe naar het geschiktheidsonderzoek dat in juni wordt afgenomen. Dit is nodig om een tijdelijke bevoegdheid te halen. Na het behalen van die tijdelijke bevoegdheid start je in het nieuwe schooljaar in een eigen groep. Daarnaast begint dan ook de opleiding aan de Fontys Hogeschool. Je hebt dan twee jaar om je definitieve bevoegdheid te behalen. Heb je deze, dan krijg je een vast dienstverband bij een van de schoolbesturen.
 
Wat vraagt dit van jou?
Om voor dit zij-instroomtraject in aanmerking te komen zijn we op zoek naar enthousiaste professionals met een afgeronde HBO-opleiding en aantoonbare passie voor kinderen en onderwijs én een flinke portie doorzettingsvermogen. Je bent vanaf begin januari minimaal drie dagen per week beschikbaar en bereid 2,5 jaar (inclusief het voortraject) te investeren in je ontwikkeling tot een bekwame leerkracht.
 
Wat kun je van ons verwachten?
Na een eerste selectie van potentiële kandidaten worden in het najaar de eerste selectiegesprekken gevoerd. Bij je sollicitatie en/of voorafgaand aan deze gesprekken kun je aangeven welk bestuur jouw voorkeur heeft. In dat geval probeert de selectiecommissie jouw gesprek met minimaal een van de besturen waar je voorkeur naar uit gaat, in te plannen. Dit geeft echter geen garantie. Mocht je door de strenge selectieprocedure komen dan wordt er een zij-instroomovereenkomst afgesloten bij een van de deelnemende besturen. In de eerste periode tot aan het behalen van het geschiktheidsonderzoek (januari t/m juni) word je betaald als leerkracht-ondersteuner/onderwijsassistent (afhankelijk van een aantal factoren). Zodra je je tijdelijke bevoegdheid hebt, word je ingeschaald als leerkracht en krijg je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van het opleidingstraject (maximaal twee jaar). Tijdens dit gehele traject word je intensief begeleid door een mentor en trek je op met de andere zij-instromers die deelnemen aan dit traject.
 
Geïnteresseerd om deel te nemen aan ons zij-instromerstraject? Stuur dan je motivatiebrief inclusief CV naar:
RTC Midden-Brabant, t.a.v. Aline van Stiphout (aline.vanstiphout@tprimair.nl) o.v.v. zij-instroomtraject regio Midden-Brabant. Aline coördineert namens de gezamenlijke schoolbesturen het selectieproces.
 
Heb je na sluiting van de vorige ronde (november 2022 en juni 2023) een open sollicitatie met CV en motivatiebrief gestuurd naar Mondiaen of Aline van Stiphout, houd dan de site van RTC Midden-Brabant in de gaten. Na de zomer zal het nieuwe instroomtraject weer opgestart worden.